Virtualenv, projenizde gerekli olan paketleri sistemden bağımsız olarak kurup kullanmanızı sağlayan bir sanal ortam sağlar. Mesela kullanmak istediğiniz bir modül sistem üzerinde zaten yüklü ama proje içinde aynı modülün daha düşük sürümünü kullanmak istediniz; ama direkt sistem üzerine kurarak karışıklık yaratmak da istemiyorsunuz. Bu durumda virtualenv ile sanal ortam oluşturup gerekli paketleri oraya yüklersiniz, işiniz bittiğinde de tek satır komutla silersiniz.

Virtualenv ne işe yarar, nasıl kurulur?

Kurulum

Önce sistemde zaten kurulu olup olmadığını anlamak için terminalde virtualenv -version komutunu yazın. Eğer hata alıyorsanız kurulu değil demektir. Aşağıdaki komutla yükleyin;

sudo apt-get install python-virtualenv

Ya da pip ile yüklemek isterseniz pip install virtualenv yapabilirsiniz.

Ortam Oluşturma

Yüklendikten sonra ortamı yaratmak istediğiniz dizine geldikçe basitçe virtualenv proje-adi şeklinde oluşturabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz dizinden başka bir yerde oluşturmak isterseniz virtualenv /home/umut/proje-adi gibi tam yolu vermelisiniz.

Komutu verdikten sonra belirlediğiniz isimli klasöre sanal ortam için gerekli dosyaları oluşturmuş olacaktır. Dizin içinde bin, include, lib ve local klasörlerini görüyorsanız büyük ihtimalle sorun yoktur.

Ortama Paket Yükleme

Ardından cd proje-adi ile oluşturulan klasöre girdikten sonra source bin/activate diyerek virtualenv'i aktif edin. Terminaldeki kullanıcı adınızın yanında parantez içinde proje adının çıktığını göreceksiniz.

Bundan sonra yükleyeceğiniz tüm paketler aktif olan sanal ortam için geçerli olacaktır. Normal terminale dönmeniz için de deactivate komutunu vermeniz yeterli olacaktır.