Muhterem Romalılar! Geçen yazıda Python'un ubuntu ve windows üzerinde nasıl kurulacağını anlatmıştım. Bu yazıda biraz Python'un yapısından ve çalışma mantığından bahsedip etkileşimli kabuğu kullanacağız.

Python Nasıl Çalışır?

Python, yorumlamalı bir dildir. Yani yazdığınız kodu çalıştırabilmek için derlemeye gerek kalmaz. Ancak dilerseniz ara-derleme yaparak yorumlanacak kodların daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Python, çapraz-platform çalışabilir. Java'nın sloganı "Write once, run anywhere", yani "Bir kere yaz, her yerde çalıştır"dır. Python'da da tıpkı Java gibi yazdığınız kodu işletim sistemine has özellikler kullanmadığınız sürece işletim sisteminden bağımsız olarak Python yorumlayıcısı olan tüm makinelerde kullanabilirsiniz.

Vitamini Kabuğunda

Etkileşimli kabuğu kullanarak Python kodlarınızı ".py" uzantılı bir dosyaya yazıp çalıştırmak yerine direkt konsol-benzeri bir yazılım üzerinde deneyebilirsiniz. Etkileşimli kabuk (Interactive Shell) yazdığınız komutun sonucunu çıktı olarak vererek öğrenmenizi kolaylaştırır.

Ubuntu'da Pyton Etkileşimli Kabuk
Ubuntu üzerinde etkileşimli kabuk görünümü.

Ubuntu kullanıyorsanız CTRL + ALT + T kombinasyonu ile terminali açtıktan sonra python komutunu yazarak etkileşimli kabuğu açabilirsiniz. Açtığınızda yüklü olan Python sürümü, tarih ve saat gibi bazı bilgiler veriyor ve komut bekliyor. Başında >>> olan satırlar komutları, olmayanlar da sonuçları temsil ediyor. Kabuktan çıkmak için CTRL + D yapmanız yeterli.

Yukarıda örnek olarak print komutunu kullanarak bir cümle yazdırdım.

Python Etkileşimli Kabuk
Windows üzerinde etkileşimli kabuk görünümü.

Windows üzerinde biraz not defterine biraz konsola benzeyen bir görünümü var. Açmak için Başlat > Tüm Programlar > Python 3.2 > IDLE (Python GUI) yolunu izleyebilirsiniz. Python 3.2 kısmı sizde yüklü olan sürüme göre farklılık gösterecektir.

Ne işe yarar?

Yeni başlayanlar için çok mantıksız gelebilir. Niye konsola print ile yazdırayım ki diye düşünebilirsiniz. Python kabuğu ile aritmetik ve mantıksal işlemleri yapabilirsiniz. Örneğin pythonun aritmetik işlem önceliğini öğrenmek için kabukta 3 * 3 - 3 ve 3 * (3 - 3) komutlarını sırasıyla girip farkına bakın. Ya da True & False ve True | False mantıksal işlemlerinin hangi sonucu ürettiğina bakın.

Şimdilik kabuk hakkında anlatacak pek birşey yok, ileriki konularda daha da anlam kazanacak.

Devam et: Python: Değişkenler