Aslında yeni bir yazı yazmayı düşünmüyordum ama yeni başlayanlar için ortalığı daha da karıştırmamak için Windows ve Ubuntu için kurulumları ayırmaya karar verdim. Proje oluşturmayı vs. anlatmayacağım, onlar için diğer yazıya bakabilirsiniz.
Ubuntu üzerinde Node.js ve Phonegap Kurulumu

1. Node.js Kurulumu

Unity Dash'e "terminal" yazarak ya da CTRL + ALT + T kombinasyonunu kullanarak terminali açtıktan sonra aşağıdaki komutları yazın.

sudo apt-get update
sudo apt-get install nodejs

Kurulum yaparken "sudo" ile yönetici yetkisi kullandığımız için parola soracaktır, sistem parolanızı yazın. Ancak dikkat edin yazarken ekranda görünmez.

1.1 NPM Kurulumu

Phonegap'i kurarken npm (node.js paket yöneticisi) kullanacağımız için onu da yükleyelim.

sudo apt-get install npm

2. Cordova CLI Kurulumu

Şimdi de cordova komut satırı arayüzünü yükleyelim.

sudo npm install -g cordova

3. Proje Oluşturma

Aslında bu bölümü yazmayacaktım ama Ubuntu'ya has hatalar alınabildiği için yazmam gerekti. Neyse, terminalde projeyi oluşturmak istediğimiz klasöre geldikten sonra aşağıdaki komutu yazalım.

cordova create merhabaphonegap com.umut.merhabaphonegap MerhabaPhonegap

Yukarıdaki komutta kısaca, merhabaphonegap: klasör adı, com.umut.merhabaphonegap: uygulama paket ismi, MerhabaPhonegap: proje ismi.

Hata?

Bu adımda hata alabilirsiniz, eğer usr/bin/env: node: No such file or directory şeklinde bir hata aldıysanız terminale aşağıdaki komutu girin.

sudo ln -s /usr/bin/nodejs /usr/bin/node

Şimdi tekrar proje oluşturma komutunu kullanabilirsiniz, muhtemelen tekrar hata vermeyecek.

Güncelleme: Eğer proje oluştururken Cannot find module 'bplist-parser' hatasını alıyorsanız aşağıdaki komutla npm paketlerini güncellemelisiniz.

sudo npm update -g

3.1 Android Platformunu Ekleme

Şimdi oluşturduğumuz projenin klasörüne girip kullanacağımız platformlara androidi ekleyelim.

cd merhabaphonegap
cordova platforms add android

Hata?

Eğer bu adımda aşağıdakine benzer bir hata alıyorsanız ya Android SDK kurulu değildir ya da ANDROID_HOME değişkenini tanıtmamışsınızdır. Sorunun çözümü için şu sayfaya bakabilirsiniz.

Error: ANDROID_HOME is not set and “android” command not in your PATH. You must fulfill at least one of these conditions

4. Çalıştırma

Herşey tamam ise telefonunuzun geliştiri ayarladından USB hata ayıklamayı aktif edip USB ile bilgisayara bağladıktan sonra aşağıdaki komutla uygulamanızı test edebilirsiniz.

cordova install android

Düzenlemeniz gereken dosyaları (html, css, js) proje dizini içindeki www klasöründe bulacaksınız. Muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur!

Kolay gelsin!